Wild van Nature biedt verschillende wildproducten aan gemaakt van in Nederland en Duitsland afkomstige wilde dieren. Deze dieren worden altijd geoogst met een reden. Bijvoorbeeld omdat het er zoveel zijn dat ze een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid, omdat ze teveel schade aan gewassen en natuur veroorzaken of vanwege de volksgezondheid. En als deze dieren dan toch moeten worden geoogst doen wij van Wild van Nature er graag iets nuttigs mee. En nuttig mag best lekker zijn vinden wij.
Reeën zijn de meest voorkomende hertachtigen in Nederland. Er leven er meer dan 100.000. En dat is ook precies het probleem, want opgeschrikt door een loslopende hond of op zoek naar een eigen stukje bos of veld komen reeën vaak op onze wegen terecht met alle gevolgen van dien. Om verkeerslachtoffers te voorkomen worden er reeën uit de natuur geoogst.
Reeën zijn zelf echte fijnproevers. Ze eten alleen maar de jongste blaadjes van de bomen en de smaakvolste kruiden uit het gras. Dit zorgt ervoor dat hun vlees ook bijzonder aantrekkelijk is. We bieden dan ook mager, dieprood vlees aan geschikt voor diverse bereidingen. Denk bijvoorbeeld aan een botermalse reerug of een langzaam gegaarde bout uit de oven. Wij zijn er Wild van.
Aan het einde van de avond laten ze zich vaak bewonderen. Ganzen, in hun onmiskenbare v-formatie luidruchtige gakkend op weg naar meren, plassen of rivieren om te slapen. Je ziet ze bijna overal en dat is ook niet zo gek want ze zijn hier met veel. In de winter, als hier ook ganzen uit het Hoge Noorden zijn, zijn het er zelfs ruim 2 miljoen.
Nederland is een paradijs voor ganzen met onze rietlanden waar ze graag broeden, wateren waar ze graag slapen en groene weilanden waar ze hun buik meer dan rond kunnen eten. Dat laatste is ook precies het probleem met de ganzen. Het zijn er zoveel dat provincies jaarlijks miljarden aan schadevergoedingen uitkeren aan agrariërs waarbij de ganzen letterlijk de velden kaal grazen. Ook is veiligheid rondom luchthavens in het geding door de grote aantallen ganzen wat tot gevaarlijke situaties kan leiden. Zelfs de natuur gaat hier en daar gebukt onder het geweld van de ganzen. Ze zijn met zoveel dat riet en gras wordt opgegeten waardoor riet- en weidevogels hun plekken kwijtraken.
Het is daarom dat er in Nederland veel aan het oogsten van ganzen gedaan wordt. Ze lijken minder lekker dan een ree of hert, maar niets is minder waar. Het rode borstvlees van met name de jonge ganzen is perfect voor een biefstuk, de bouten en andere delen komen tot hun recht als stoofvlees. Wij bieden lang houdbare producten aan van gans, zoals rendang, bolognaisesaus, widstoof en rilette. Een complete maaltijd of een lekkere snack bij de borrel: dankzij de gans kan het allemaal!
Het edelhert wordt ook wel de Koning van het woud genoemd. De mannetjes herten dragen vol trots hun soms wel 15 kilo zware gewei. In het najaar kan je hun oerkreten horen in vrijwel alle Veluwse dorpjes, als de herten indruk proberen te maken op de vrouwtjes, de hindes, terwijl ze hun gewei laten zakken klaar om concurrenten te lijf te gaan.
In Nederland leeft het edelhert in grote aantallen op de Veluwe, maar komt ook voor in de Oostvaardersplassen, Noord-Brabant en Limburg. Om samen te kunnen leven met deze indrukwekkende dieren wordt hun aantallen en gedrag nauwlettend in de gaten te houden. Net als bij het ree bestaat er namelijk een kans dat ze op de weg belandden. Met een gewicht van soms wel meer dan 250 kilo kun je je wel voorstellen wat voor rampzalige gevolgen het heeft als een hert in botsing komt met een auto. Daarnaast is een hert dol op jonge boompjes, wat druk op de natuur oplevert en houden herten zich ook graag op in landbouwgebied met schade aan gewassen als resultaat. Dit zijn allemaal redenen om een afweging te maken om een aantal herten per jaar te oogsten. En die geoogste herten gebruiken wij graag!
Edelherten leveren vlees wat wij maar wat graag gebruiken. Net als bij koeien kennen edelherten zeer malse delen zoals de rug en de biefstuk van de billen. Ook de rest van het vlees is bijzonder smaakvol en ideaal om te verwerken als stoofvlees. Van kop tot staart: niets gaat verloren!
Met zijn prehistorische uiterlijk is het wilde zwijn een opvallende verschijning. Hij verraadt vaak zijn aanwezigheid door met zijn grote neus complete weilanden en wegbermen om te ploegen. Wilde zwijnen leven in Nederland in speciale stukken zogenaamde aangewezen natuurgebieden, zoals op de Veluwe en de Limburgse Meinweg. Op veel andere plekken is het wilde zwijn niet welkom. De reden is dat ze vaak grote schade aanrichten aan de landbouw, een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid en wilde zwijnen gezondheidsrisico’s met zich meedragen. Ondanks dit beleid leven er al jaren wilde zwijnen in andere delen van Nederland. Het dier is slim en laat zich lastig bejagen.
De dieren die wel geoogst kunnen worden gebruiken wij graag. Je kan van wild zwijn bijzonder sappige rollade maken, gebraden bouten of een stoofpotje. En wist je dat ook de spare ribs van wild zwijn van uitstekende kwaliteit zijn? Eet smakelijk!